Information från byggarbetsplatsen
Liseberg Oceana var bara några månader från att invigas när en tragisk och omfattande brand bröt ut i mitten av februari 2024. Branden har berört och påverkat många, inte minst de som bor eller arbetar nära Oceana. Vi förstår att det finns många frågor om vad som händer nu. På den här sidan samlar vi information om vad som händer just nu på byggarbetsplatsen.
Sidan riktar sig främst dig till dig som bor eller arbetar nära Liseberg Oceana. Om du inte lyckas hitta det du söker finns kontaktuppgifter längre ner. Du kan även läsa mer på NCC:s webb: Vad händer på byggarbetsplatsen nu | NCC
Informationen uppdateras löpande.
Bra att veta
31 oktober, 2024
Under vecka 45, med start nu på måndag, påbörjas montaget av den kran som primärt ska användas till att montera ner Oceanas limträbågar. Det är en väldigt stor kran som ska på plats och själva montaget tar en vecka. Kranen kommer sedan att stå kvar till maj ungefär.
Därefter, under vecka 46, påbörjas arbetet med att lyfta bort limträbågarna. Det görs genom att dela bågen i två delar och lyfta bort dem del för del. Bågarna förvaras sedan på en upplagsyta öster om Mölndalsån (Lisebergs gamla parkering). Träåsarna har sedan tidigare monterats ned och transporterats bort för återanvändning, dock bedöms själva limträbågarna inte kunna återanvändas utan ska förbrännas.
Under vecka 46 inleds även montaget av den prefab-betong som utgör större delen av det nya attraktionstornet. Ytterligare en kran kommer att etableras på Mölndalsvägen och den kommer att användas vid attraktionstornets byggnation.
Invändigt fortgår rivning och sanering i Bassänghallen.
11 oktober, 2024
Viktig information inför kommande helg, den 12-13 oktober.
Projektet kommer att behöva utföra arbeten denna helg, den 12 och 13 oktober. Arbetet som ska utföras är betongsågning inne i Oceanas attraktionstorn och anledningen till att det görs under helgen är att det behöver vara klart på måndag. Detta för att inte riskera försening av nästa steg i arbetet med att påbörja tornets uppbyggnad.
Det är ett begränsat arbetsmoment och sker fokuserat till Oceanas attraktionstorn. Betongsågningen kan stundtals sprida visst buller men då det utförs inne i tornet är bedömningen att det inte ska alstra alltför mycket störande ljud. Arbetet kommer inte att påbörjas innan kl 08.00 och inte pågå senare än kl 17.00.
1 oktober, 2024
Vi har tidigare informerat om den byggkran som inom kort kommer på plats öster om Mölndalsån (Lisebergs tidigare gästparkering). Den ska bland annat användas när Oceanas takkonstruktion monteras ner och byts ut. Markförstärkning, i form av spontning, inför kranmontaget är nu klart. Nästa steg är att fylla igen och jämna ut ytan. Det arbetet tar cirka 1,5 vecka.
Uppröjningen av de sista rivningsmassorna runt attraktionstornet förväntas bli klart denna vecka. Nästa steg är att påbörja tornets återuppbyggnad. Slutprojektering pågår och parallellt förbereder vi genom att bygga ställning runt tornet, för att därefter kunna påbörja betonglagningar. Arbetet med betonglagning förväntas vara klart i månadsskiftet oktober/november. Därefter kan själva prefab-montaget, tornets väggar, inledas.
Vi fortsätter att ta ner takduk och isolering på bågtaket samt att förbereda limträbågarna för lyft genom att rensa från plast, stålbågar och trä-åsar.
Invändigt på Oceana saneras torrdelen och golv och övriga ytor i bassänghallen tvättas av.
Montage av plank mellan Oceana och Grand Curiosa pågår just nu. Planket ska vara på plats i början av v. 41 och under montaget kommer delar av cykelvägen att vara avstängd.
30 augusti, 2024
Rivningen av attraktionstornet gick enligt plan och under de senaste veckorna har fokus varit på att krossa och sortera rivningsmaterial på marken, för att sedan transportera bort det. Den som varit extra uppmärksam har även sett att vi bytt rivningsmaskin från en höjdrivare till en mindre rivningsmaskin.
Vi har fått en del frågor om varför vi har valt att riva tornet under sommaren, när det vanligtvis inte är någon produktion på byggarbetsplatsen. Tyvärr har vi inte haft något val. Tornet bedömdes vara så pass skadat att vi behövde få ner det så snabbt, och säkert, som möjligt. Även om vi gjort vad vi kan för att minska ljudspridningen, bland annat genom att använda ljudmattor, förstår vi om rivningsarbetet kan ha upplevts som störande emellanåt. Vi är verkligen ledsna över att vi har behövt riva under sommaren och vi tackar för er förståelse.
Förberedelser har inletts för att avlägsna takduk och isolering på Oceanas bågtak mot Mölndalsvägen. Arbetet utförs med handkraft och stöttas av den kran som är placerad längs Mölndalsvägen.
I bassänghallen pågår invändiga förberedelser för att kunna lyfta bort bågtaket. Samtidigt städas ytskikten för fullt.
På Lisebergs personalparkering, öster om Mölndalsån, kommer en stor kran att etableras inom kort. Inför det behöver marken förberedas och stöttas upp. Bland annat behöver vi sponta i förstärkande syfte. Det arbetet förbereds under vecka 36 och själva spontningen kommer att genomföras under v 37.
30 juli, 2024
Viktig information inför kommande helg, den 2 - 4 augusti.
Rivningen av attraktionstornet går helt enligt plan. Dock behöver projektet utföra visst extraarbete under kommande helg. Det handlar om att krossa och sortera byggmaterial från rivningen. Det har inte hunnits med i veckan fullt ut, och för att inte fördröja rivningsarbetet behöver detta göras under fredag-söndag.
Arbetet sker på marken och det är inget som ska bullra eller störa omgivningen. Men eftersom det sticker ut från de ordinarie arbetstiderna under sommaren, måndag-torsdag, informerar vi nu i förväg. Detta är inget återkommande, går allt enligt plan är detta klart under helgen.
Arbetet kommer att ske mellan kl 08 till cirka 17 och planeras att vara klart senast söndag den 4 augusti.
9 juli, 2024
Vecka 24 inleddes arbetet med att riva Oceanas attraktionstorn. Det är ett arbete som kommer att pågå under hela sommaren. Tornet kommer att rivas åtminstone ner till plan 3, där den platsgjutna betongen tar vid.
Arbetet går enligt plan och rivningen görs med hjälp av en grävmaskin som klipper ner tornet bit för bit. Med hjälp av en kran lyfts materialet ner och sprängmattor som hängs längs tornets utsida hjälper till att kontrollera rivningen och styra ner material.
För att minska risken för damning och att små lösa partiklar sprids och påverkar omgivningen vattnar vi kontinuerligt.
Vi förstår att rivningen kan upplevas som att den nu gått in i en mer intensiv fas, men arbetet fortlöper helt enligt plan. Ambitionen är att tornet ska vara nedmonterat under augusti.
Under sommaren är det justerade arbetstider på arbetsplatsen, måndag till onsdag kl 07.00 - 19.00, samt torsdag kl 07.00-16.00.
10 juni, 2024
Under ett par veckors tid har projektet förberett uppställningsplatser för de maskiner som ska användas i arbetet med att montera ner Oceanas attraktionstorn. Tornet är den del av Oceanas byggnad som fått mest omfattande skador efter branden. Det behöver nu rivas eftersom tornet är för skadat för att på ett säkert sätt stå kvar.
Rivningsarbetet inleds nu under vecka 24 och förväntas pågå under hela sommaren.
21 maj, 2024
Attraktionsstålet i vattenvärldens södra del är nu nedmonterat och bortforslat. Kommande veckor fortsätter projektet att montera ned attraktionsstål och ta hand om glasfiberrester inne i bassänghallen.
Byggkranen vi tidigare informerat om är nu på plats vid Oceanas västra fasad, på Mölndalsvägen. Den ska användas för att lyfta in och ut material i bassänghallen för fortsatt arbete med de stämptorn som ska säkra upp limträbågarna.
Denna vecka påbörjas även förberedande arbeten inför rivningen av attraktionstornet i Oceanas södra del. Det handlar om bland annat om arbete med uppställningsplatser för de maskiner som ska användas för rivningsarbetet. Ambitionen är att tornet ska rivas så snabbt som möjligt, men det finns i dagsläget ingen exakt tidplan för när abretet kan vara helt klart.
I övrigt fortsätter skadeinventering och saneringsarbeten inne i byggnaden.
30 april, 2024
Vi börjar närma oss slutfasen för nedmontering av attraktionsstålet och glasfiberresterna i södra delen av byggarbetsplatsen. Under vecka 18 och 19 kommer de sista resterna att transporteras bort för återvinning eller deponi.
Skadeinventering pågår fortsatt och det gäller även arbetet med att sanera källarutrymmen och bassänghallen. Projektet har under vecka 17 kunnat påbörja uttorkning av källaren.
Under nästa vecka, vecka 19, kommer en stor kran på plats längs Mölndalsvägen. Med hjälp av kranen kommer stämptorn att lyftas in i bassänghallen. De används till att stabilisera och säkra upp takets bärande limträbågar och därmed bassänghallen i stort.
Samtidigt som skadeinventering, sanering och rivning pågår har projektet även kunnat färdigställa och lämna över vissa delar. Det handlar bland annat om ytan utanför entrén till Oceana, vilken är en del av Herman Lindholms torg. Det innebär att NCC lämnat över ytan till Liseberg och vi har kunnat flytta bort byggstängslet och öppna upp området utanför entrén.
Nu finns här cykelställ, plantering och vissa sittplatser, men framför allt större utrymme för förbipasserande. Inom kommande veckor färdigställs även ytorna längs Mölndalsvägen. Detta görs för att i den mån det är möjligt färdigställa och lämna över ytan till Göteborgs stad. Dock är det ännu inte klart när gång- och cykelbanan längs Mölndalsvägen kan tas i bruk. Liseberg för samtal med Göteborg stad om färdigställandeplan.
12 april, 2024
Arbetet med att lyfta och transportera bort brandrester, montera ner delar som inte kan återanvändas, sanera och omhänderta det vatten som finns kvar i byggnaden är i full gång.
Det är stort fokus på de södra delarna av platsen, där branden orsakade störst skada. Attraktionsstålet och de glasfiberrester som finns kvar monteras nu ner och transporteras bort för återvinning och deponi. Detta vill vi göra så snabbt som möjligt, men det är ett komplext projekt. Bedömningen är att stålet och glasfibern ska vara bortplockat inom tre veckor. Under tiden har vi saltat markytan, detta då saltet absorberar lösa små partiklar och minskar risken för spridning till omgivningen.
Den kontrakterade saneringsfirman Belfor har påbörjat en skade- och saneringsinventering på plats. Projektet har även fått ett beslut innehållandes riktlinjer från Miljöförvaltningen om hur dag- och släckvatten ska omhändertas. Kort innebär beslutet att vattnet nu renas, genomgår noggranna provtagningar för att därefter släppas ut i dagvattennätet.
Vi har inte full tillgång till bassänghallen än då arbetet med att säkra upp takkonstruktionen fortsatt pågår i den norra delen. För att vädersäkra de invändiga delar som är viktiga att skydda monteras nu en provisorisk vägg upp mellan attraktionstorn och bassänghall, samt en mellan restaurangdel och bassänghall.
Efter branden beställde Liseberg extra städning av allmän platsmark. Vilka ytor som städats har beslutats i samråd med stadsmiljöförvaltningen. Det har genomförts städning flera gånger, senast den 5 april.
Läs gärna mer om stadens åtgärder efter branden på deras webb: Många frågor efter Oceana-branden - Göteborgs Stad (goteborg.se)
27 mars, 2024
De första tekniska utredningarna efter branden på Oceana visade att större delar än förväntat klarat sig delvis eller är helt oskadda. Dessa värden behöver skyddas och vädersäkras, samtidigt som de delar som har förstörts behöver monteras ned och hanteras, för att säkerställa att de inte påverkar vare sig miljö eller omgivning. Det arbetet har nu Liseberg tillsammans med NCC inlett och är ett steg i arbetet att omhänderta platsen, samt fullfölja uppdraget från Lisebergs styrelse: Att utreda och säkra förutsättningarna för en återuppbyggnad av Oceana.
Det arbete som nu inletts på platsen fokuserar på att lyfta och transportera bort brandrester, montera ned delar som inte kan återanvändas, sanera och omhänderta släckvatten som finns kvar på platsen. Vecka 13 påbörjades bland annat arbetet med att montera ner stålkonstruktionerna som bar upp vattenattraktionerna.
I dagsläget finns inget klart slutdatum för rivnings- och saneringsarbetet. Det är ett komplext uppdrag, där troligtvis delar av attraktionstornet, bassänghallens tak och de bärande limträbalkarna behöver rivas, samtidigt som det är viktigt att undvika ytterligare skada på ytor som hittills klarat sig från branden.
I början av vecka 14 skickas ett informationsbrev ut till de som bor eller arbetar närmast Oceana. Ta del av utskicket här.