Seniorer slog världsrekord på Liseberg: högsta snittåldern i ett berg- och dalbaneåk

Tisdag den 3 september slogs ett nytt världsrekord på Liseberg i högsta genomsnittsålder i ett berg- och dalbaneåk: 80,1 år!

Publicerad:

Tisdag den 3 september slogs ett nytt världsrekord på Liseberg i högsta genomsnittsålder i ett berg- och dalbaneåk: 80,1 år!

– Fantastiskt kul med världsrekordet, men viktigast av allt var att vi på det här viset kunde manifestera seniorers rätt att ha kul och få uppleva spänning, säger Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef på Liseberg.

På tisdagsförmiddagen genomfördes rekordåket i Valkyria, Europas längsta så kallade Dive Coaster – en berg- och dalbana med ett vertikalt drop på hela 50 meter. Visst blev det ett nytt världsrekord – den rekordhöga snittåldern blev härliga 80,1 år!

- Att vi slog rekordet var förstås riktigt roligt, men allra viktigast var att vi hade roligt tillsammans och att vi manifestar och firar alla seniorers självklara rätt till glädje och spänning, i en nöjespark som verkligen är för alla åldrar, säger Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef på Liseberg.

För några veckor sedan gick Liseberg ut och sökte äventyrslystna seniorer för ett världsrekordförsök i högsta genomsnittsålder i ett berg- och dalbaneåk. Gensvaret blev stort – över två hundra seniorer från hela landet anmälde intresse att vara med i det historiska åket.

En av de totalt arton lyckliga utvalda superseniorerna som medverkade i rekordåket med en topphastighet på 105 kilometer i timmen var Lars Cederberg, 84 år från Falköping:

- Det var med skräckblandad förtjusning, en otrolig upplevelse. Jag har haft så många glädjefyllda dagar i den här nöjesparken, det var roligt att få ge tillbaka lite genom att komma hit och slå världsrekord, sade han direkt efter åket.

    Iréne Holmqvist, 76 år, Mariestad var också med och slog världsrekord i Valkyria:

    - Det var fantastiskt, jag ville direkt bara åka igen, får komma hit med barnbarnen snart. Så roligt att bli världsrekordhållare, men allra mest kul var det att träffa alla nya vänner som åkte med i Valkyria!

      Det tidigare rekordet slogs i Blackpool 2003, där ett berg- och dalbanetåg på nöjesparken Blackpool Pleasure Beach i Storbritannien hade en snittålder på 75,25 år.

      Givet att det kom in ett så stort antal anmälningar tog Liseberg också ett beslut om att låta fler seniorer åka Valkyria när tillfället ändå gavs:

      - Vi fick in så otroligt många anmälningar så vi tänkte att varför inte fylla ytterligare ett par Valkyriatåg med dessa entusiastiska och pigga seniorer bara för att fortsätta firandet, säger Mårten Westlund.


          För dig som är journalist

          Lisebergs pressrum på Mynewsdesk hittar du allt vårt pressmaterial. Följ oss där så missar du inga nyheter från Liseberg.