För dig med särskilda behov

Liseberg har som mål att nöjesparken och dess verksamhet ska vara tillgänglig för alla. Vissa former av funktionsnedsättning begränsar tyvärr möjligheten att nyttja vissa attraktioner och anläggningar. Med denna information vill vi ge en vägledning som förhoppningsvis underlättar Lisebergsbesöket för dig med funktionsnedsättning.

 

TillgänglighetsdatabasenDu vet väl om att Liseberg finns på Tillgänglighetsdatabasen. Hos oss vill vi att alla ska känna sig lika välkomna – på sina egna villkor! Klicka på länken och få information om den fysiska tillgängligheten runt om i nöjesparken.

För dig med särskilda behov

ANKOMST TILL PARKEN

Vid Huvudentrén och Södra entrén finns ett antal parkeringsplatser reserverade för dem som har handikapptillstånd. Vid båda entréerna finns kassor som är anpassade för rullstolar.

 

Liseberg tillhandahåller ett begränsat antal rullstolar. I garderoben, belägen precis innanför Huvudentrén, har vi rullstolar till utlåning. Man måste inte förboka rullstol, men eftersom antalet rullstolar är begränsat rekommenderar vi att du bokar på telefon 031-400 100. För att låna rullstol behöver du kunna visa upp giltig legitimation.

 

 

Entré, åkpass och biljetter

Entréavgift betalas i entrékassorna där du även kan köpa åkpass och biljetter. Du kan även förköpa detta i vår webshop. Åkpass och biljetter finns även att köpa på flera ställen inne i parken. Gästservice informerar gärna om de olika produkterna och hjälper till med försäljning på plats.

 

Ledsagare

I de fall du har en funktionsnedsättning som medför behov av ledsagare erbjuds en ledsagare fri entré, kontakta Gästservice vid respektive entré.

 

Om du behöver en ledsagare som hjälp i och ur en attraktion eller som stöd under åkturen får ledsagaren ett ledsagarpass på Gästservice. Åkpasset gäller endast för din ledsagare när ni tillsammans åker/besöker attraktionerna.

 

Ledsagaren måste ha fyllt 18 år. Liseberg erbjuder en ledsagare fri entré och gratis ledsagarpass. Har du fler ledsagare betalar de ordinarie pris. Vi ser gärna att behovet av ledsagare styrks med intyg (alternativt att du som fungerar som ledsagare har ett intyg på detta).

 

Servicehundar i arbete är välkomna.

 

Gästservice

Gästservice finns på tre ställen; vid Huvudentrén, Södra entrén samt mitt i parken. Här kan du få all information och hjälp som du behöver innan och under ditt besök. Här kan man även få hjälp med frågor kring vilka attraktioner som är lämpliga alternativt inte är möjliga att ta del av beroende på funktionsnedsättning. Behöver du information inför ditt besök, kontakta oss gärna på telefon 031-400 100.

 

 

Sjukrum och annan service

Sjukrum finns på Gästservice mitt i parken. Här finns första hjälpen och möjlighet till vila. Här finns också en större handikapptoalett, neutral samt utrustad med skötbord, lift och dusch.

 

Alla parkvärdar, ordningsvakter och gästservicepersonal är utbildade i första hjälpen och DHLR och finns alltid i tjänst i parken.

 

Åk- o UPPLEVELSEATTRAKTIONER

I Lisebergs nöjespark har vi många åk- och upplevelseattraktioner. De har olika föreskrifter och begränsningar. För att få information om vilka attraktioner som passar dig, ber vi dig kontakta personalen på Gästservice.

När ni kommer till en attraktion, ta kontakt med personalen så kommer de att släppa in er på enklast möjliga sätt.

Vid följande attraktioner tar man kontakt med personalen via porttelefon:

 

Helix - Vid attraktionsutgången finns hiss till stationsplanet. Kontakta personal via porttelefon som finns i anslutning till hissen.

 

Kanonen (endast öppen under sommarsäsongen) - porttelefon och hiss upp till attraktionen finns precis till vänster innan entrén.

Balder - gå igenom utgångsgrinden och fortsätt så långt som möjligt in i utgångstunneln. Porttelefon och hiss upp till attraktionen finns längst in till vänster.

Kållerado (endast öppen under sommarsäsongen) - porttelefon finns till höger om ingången.

Lisebergbanan – här finns ingen porttelefon utan gå in i Järnvägsrestaurangen och åk upp i hissen.

AtmosFear  – Ingång via hiss vid rulltrappan. När du har åkt ner med hissen så finns det en portelefon för att kontakta attraktionspersonalen.

 

Fler attraktioner 

 

Butiker och lyckohjul

De allra flesta butiker och lyckohjul är tillgängliga för gäster med funktionsnedsättning. Några butiker har dock tröskel. Kontakta personalen, de hjälper gärna till.

 

Restauranger

Lisebergs restauranger är tillgängliga med rullstol, med undantag för Burger King vid AtmosFear. På restaurang Tyrolen finns det hänvisningsskyltar till handikappentrén.

 

 

SCENER OCH PARKUNDERHÅLLNING

 

Stora Scenen

Alla konserter på Stora Scenen är tillgängliga för rullstolsburna. Framför Stora Scenen finns det två stycken handikappramper. Det är begränsat med platser så man får vara ute i god tid. 


Vid sittande publik finns ett antal platser reserverade för personer med ledsagarhund längst fram vid scenen i ytterkant av sittplatserna. Detta för att hundarna ska få en liten yta att vara på, inte känna sig trängda samt enkelt kunna få tillgång till vatten och skugga.

 

Vid sittande publik kan även rullstolar placeras i utkanterna av varje stolsrad. Inne i gångarna är de inte tillåtna pga säkerhets- och utrymningsskäl.

 

Gäster med rullator kan ta plats på de "vanliga" sittplatserna. Om rullatorn av säkerhetsskäl är i vägen kan Lisebergs personal hjälpa till med att ta hand om denna under konsert. Vid föreställningar på Stora Scenen är det ett begränsat antal sittplatser och de går inte att boka. Detta gäller sittplatserna framför scenen, såväl som ytor reserverade för våra gäster med funktionsnedsättning. Vid särskilda program kan andra regler gälla som t ex för Lotta på Liseberg där sittplatsbiljetter kan bokas och hämtas ut i förväg. Detta aviserars i sådana fall tydligt på hemsidan.


Taubescenen

På Taubescenen finns platser för rullstolsburna mellan scenkanten och de första bänkraderna.

 

Polketten

Eftersom hela publikytan är ett dansgolv med ett förutbestämt flöde enligt dansformens gängse ”regler” har vi ingen möjlighet att avsätta yta på dansgolvet åt gäster med funktionsnedsättning. I enstaka fall har vi konserter som riktar sig till dels en dansande publik och dels en enbart lyssnande publik. Då byggs en fålla framför scenen där plats för rullstolar erbjuds. Scenen är utrustad med en handikapphiss.


Kvarnteatern

På Kvarnteatern finns platser för rullstolsburna mellan scenkanten och de första bänkraderna.


Teckenspråksgestaltning

Ett urval av våra föreställningar teckenspråkstolkas. För mer information angående teckenspråkstolkning, se respektive scen eller kontakta Gästservice på telefon 031-400 100.

 

Syntolkning

Ett urval av våra föreställningar syntolkas. För mer information angående syntolkning, se respektive scen eller kontakta Gästservice på telefon 031-400 100.

 

Lisebergsteatern

Hörselslinga finns inne i lokalen på parketten dock ej på de fyra yttersta platserna på rad 1-15 och ej på rad 16.

 

Lokalen har 4 st rullstolsplatser utanför ytteplatserna på rad 6 och 7 som bokas tillsammans med showbiljetten. En ledsagare (måste ha fyllt 18 år) erbjuds gratis showbiljett per rullstol. Handikapptoalett finns men inte skötbord. Vid barnföreställningar finns barnkuddar att låna, barnvagnar får ej tas med in i salongen. Lokalerna är försedda med hörselslingor på parkett.

 

Lisebergshallen

Hörselslinga finns på golvet inne i arenan (inte full arenatäckning). Vid sittande parkettarrangemang finns 10 platser för rullstolar belägna utanförytterplatserna på parkett rad 1-5. Vi ståplatsarrangemang används förstaraden på sektion D. Raden bakom är reserverad för ledsagare (måste ha fyllt 18 år). En ledsagare erbjuds gratis showbiljett per rullstol.

 

Rullstolsramp finns i foajéerna för in- och utpassage mellan entrén och arena.

 

3 st. handikapptoaletter finns i foajéerna samt en i spelargången vid omklädningsrummen. Skötbord finns i södra foajén. Barnvagnar får ej tas med in i salongen.

 

Rondo

Hörselslinga finns inne i lokalen. Är man i behov av slingan kontaktar man personalen när man anländer till arenan. Mot uppvisande av legitimation kvitterar man ut en mottagare som efter föreställningen sedan lämnas tillbaka.

 

Mottagaren är en liten hörslinga i sig som man hänger runt halsen, sedan slår man på ”hörsling-läge” på sin hörapparat. Har man inte hörapparat med den funktionen men ändå vill låna hjälpmedlet så kan man låna vanliga hörlurar att lyssna med.

 

Lokalen har 4 st rullstolsplatser på bottenvåningen som bokas tillsammans med showbiljetten. En ledsagare erbjuds gratis showbiljett per rullstol. Handikapptoalett finns.

 

 

Övre parken

Det är tyvärr inte det lättaste att ta sig upp till övre parken. En kraftigt stigande väg leder från Lisebergsteatern, förbi attraktionerna i övre parken och fram till AtmosFear. Har du ingen ledsagare med dig, säg till portvärden vid Huvudentrén. Lisebergs parkvärdar och ordningsvakter hjälper gärna till i mån av tid och möjlighet.


Till Lisebergs Trädgårdar leder en gångväg som är anpassad för att köra rullstol. Du hittar den mellan FlumeRide och rulltrappan.

 

Toaletter

Handikapptoaletter finns på följande platser:

- Lisebergshallen, norra och södra foajén (neutrala, på södra sidan är toaletten utrustad med skötbord)

- I Kaninlandet (neutral samt utrustad med skötbord)

- Vid Hamnkrogen (neutral samt utrustad med skötbord)

- Vid Kristallsalongen (dam och herr)

- Vid Spelhuset (neutral samt utrustad med skötbord)

- Under Virvelvinden (dam och herr, damsidan är dessutom utrustad med skötbord)

- Vid AtmosFear (neutral samt utrustad med skötbord)

- Vid Kanonen (neutral samt utrustad med skötbord)

Vid Café Taube (neutral)

- Vid Gästservice i mitten av parken (neutral samt utrustad med skötbord, lift och dusch. För information kontakta Gästservice 031-400 100.)

Prev januari 2017 Next
Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Dagens Program
Ställ in vad som skall visas i almanackan: Spara Återgå
Nyhetsbrev
Fyll i din mailadress för att få Lisebergs nyhetsbrev!
 
 

Tipsa en kompis!

Skicka

Klart

Ditt tips har nu skickats.

Fel

Ett fel uppstod. Ditt meddelande kunde inte skickas.